Home > #Hoofdnieuws > Autosportwereld sprak met Anthony Kumpen over Nascar en de VS

Autosportwereld sprak met Anthony Kumpen over Nascar en de VS

De ondertussen 38-jarige Anthony Kumpen blijft één van de meest opvallende autosportfiguren in ons land. Alvorens volgende week te pogen voor de 7de maal de 24 Uur van Zolder te winnen, maakt hij dit weekend zijn debuut op een road course in de Amerikaanse NASCAR Xfinity Series. Hij start zaterdag in Mid Ohio aan het stuur van zijn LeasePlan Chevrolet Camaro van het Amerikaanse Precision Performance Motorsports team.

Kumpen houdt van de VS en brengt ondertussen een goed deel van zijn tijd in Miami door. De Limburgse ondernemer, tot voor kort de drijvende kracht achter Ridley Bikes en nu onder meer bezig met Tuningbedrijf Heinz, heeft zijn liefde voor de Amerikaanse cultuur nooit onder stoelen of banken gestoken, ook niet in de racerij. Hij racete eerst in de Europese GT-wedstrijden met Viper en Corvette en won ondertussen tweemaal de titel in de Europese versie van de NASCAR, de NASCAR Whelen Euro Series. Dankzij zijn tweede titel vorig jaar, kreeg Kumpen de kans om ook in de VS aan de slag te gaan. De Hasselaar geeft vanuit Miami tekst en uitleg bij zijn deelname:

“Door mijn titel in de Europese serie, krijg ik hier de kans om een aantal Amerikaanse wedstrijden af te werken. In het begin van het seizoen was dat de race in Daytona, op zo’n typisch Amerikaanse ovaal, nu dus op een ‘gewoon’ circuit, in Mid-Ohio. Ik start zaterdag in de 22ste race van de NASCAR Xfinity Series, de tweede divisie naast de Monster Energy NASCAR Cup Series, maar heel wat rijders uit die hoofdklasse racen ook in onze klasse, makkelijk is het dus zeker niet. Bij de vorige wedstrijd in Watkins Glen, vorige week, ging de zege naar Kyle Busch en dat is toch geen kleine jongen. Hij won de NASCAR Nationwide Series in 2009. Ik kijk er alvast naar uit om zaterdag, tijdens de 75 ronden tellende race te laten zien dat ik mijn plekje waard ben! Bovendien is de race voor mij belangrijk, het is op een traditionele omloop, waar ik me extra kan onderscheiden. Ik ben ondertussen voor zaken al de helft van het jaar in Miami en wil hier ook sportief verder doorbreken.”

De NASCAR Xfinity Series maken deel uit van de grote NASCAR-familie en de serie telt maar liefst 36 wedstrijden, met ieder weekend minstens 100.000 toeschouwers. Tijdens de grootste race van het jaar, in Daytona, dagen niet minder dan 600.000 toeschouwers op. “NASCAR is voor de Amerikanen wat voor ons de F1 is”, legt Kumpen nog uit. “Op Tv is het de 2de sport, na American Football. Gemiddeld kijken bijna 5 miljoen mensen naar een race en wat toeschouwersaantallen betreft, is het misschien zelfs de grootste sport. De gezamenlijke waarde van de tien grootste teams is goed voor bijna 150 miljoen dollar. NASCAR staat ook synoniem voor spektakel met vaak enorme crashes en snelheden van om en bij de 300 km/u, op enkele centimeters van betonnen muren.