Home > #Hoofdnieuws > 24 Uren Privé-Karts: wie wint deze grote première?

24 Uren Privé-Karts: wie wint deze grote première?

Volgend weekend, op 1 en 2 juli, gaan de eerste Francorchamps Karting 24 Hours van start in het hartje van het mooiste circuit ter wereld, en ze zijn exclusief voorbehouden voor 4-takt privé-karts. Wie schrijft zijn naam op het palmares van deze wedstrijd die uniek is in zijn genre? De weddenschappen zijn geopend!

Sedert de herlancering van de 24 Uren Karting van Francorchamps in 2013, konden de 4-takt privé-karts deelnemen aan de etmaal race op het beroemde Ardeense circuit. Maar nooit eerder werd in België een wedstrijd georganiseerd die exclusief voorbehouden was aan dit type van machines. De firma One Day Karting besloot om deze uitdaging aan te gaan en zette de Francorchamps Karting 24 Hours op poten, waarvan de eerste editie geprogrammeerd staat op deze 1ste en 2de juli. Een twintigtal teams zegden al toe aanwezig te zullen zijn op deze première en op de inschrijvingslijst zien we een aantal iconische namen uit de wereld van de competitiekarting.

Ere wie ere toekomt. We beginnen dus met de recordhouder van het aantal overwinningen in de 24 Uren Karting van Francorchamps: Fabio Paoleschi. Met acht zeges achter zijn naam kent deze inwoner van Verviers het klappen van de zweep. Hij vormt een team met de Brit Howard Lucas en prepareerde een kart die de kleuren zal dragen van MS Soco Select. Met de Nederlander Romano Franssen en de Britten Dan Crossley, Dave Robinson en Paul Wilkins als ploeggenoten, zal een geslepen Fabio opnieuw de overwinning op het oog hebben.
Maar de concurrentie zal moordend zijn. Nog in de categorie Evo1 (motoren uit productiemodellen zoals de Honda GX of de Subaru 400cc), zien we bij Jetset 555 – Club Automobile de Francorchamps een andere oud-winnaar aan de slag: Olivier Muraille. Die doet beroep op Alexandre Simons en Philippe Denooz. We kijken ook uit naar de deelname van Thierry Delré. De meervoudig Belgisch kampioen in de karts met versnellingsbak vormde het team Mach 1 Belgium samen met Matthieu Dehasque, Francisco Suarez en Renaud Gustin.

Aan het stuur van de kart #27 van F4 Subaru K Racing, vinden we een te duchten kwartet van jonge rijders, die allemaal al geproefd hebben van de autosport. De piepjonge Ugo de Wilde (14 jaar) zal vervoegd worden door zijn rivaal in het Franse Formule 4 kampioenschap, de Fransman Hugo Chevalier, maar ook door de Belgisch Junior kampioen in de TCR Benelux 2016 (en ex- Belgisch kartkampioen) Romain de Leval en door Sam Lay, die we al aan de slag zagen in de BMW Clubsport Trophy en de rally in de afgelopen maanden. Het is een ploeg die even homogeen als snel is! Met de ervaren Marc Legros als preparateur heeft het MRK Team ook enkele valabele kaarten te spelen. Met een rijder die normaal uitkomt in de categorie X30 Master bij de tweetakt-karts, Laurent Dauw, en die zal worden bijgestaan door Laurent Le Millin, de Porsche tuner en rallyrijder. Voeg daarbij nog Dimitri Thriskos (Kampioen van de federatie Wallonië-Brussel in X30 Super en laureaat van de categorie Twins in de 24 Uren van 2015) en Kevin Compère (ex-kampioen FWB in Promokart) en je krijgt ook daar een team dat hoofden kan laten draaien.

Eveneens in het oog te houden zijn de karts #38 LVDM (Ludovic Vandermeulen-Geoffray Thisens-Sébastien Hanoulle-Camille Lestene-Sacha Knaepen-Michael Bex) en #23 Peek Mat Events Racing (Vincent Albert-Thomas Sterckx-Nicolas Bourguignon-Alessandro Anzalone) en vooral de formatie van de Fun Kart Academy met de zeer jonge Antoine Morlet, Tom Delfosse, Dylan De Wolf, Guillaume Germis en Kevin Huet. Hun gemiddelde leeftijd is lager dan 15 jaar.
De ploeg van Steam Team (Thierry Leleu-Walter Timmermans-Jeroen Rottey-Karel Coetsiers-Dimitri Sanders- William Jan Machtelinckx) staat niet bepaald aangeschreven als favorieten, maar ze vertrouwen op twee Briggs & Stratton motoren. Een originele keuze (het zou zelfs een wereldpremière zijn!) die misschien voor de verrassing kan zorgen op zondagnamiddag.
Buiten een Frans team (Sotech with K Racing) aangevoerd door Tom Turschwel, Alex Caneshi en Lemuel Dzbanuszek, is er ook nog een sterke Engelse delegatie aanwezig met liefst zeven voor 100% “British” ploegen (Red Racing, Canterbury College, MS Lucas, Offline 1, MS JSR, Team Keane en Offline 2). En het zou ons niet verbazen dat één of meerder daarvan, iets na 16u op zondag, op de hoogste podiumtredes zouden klimmen!

Hoe dan ook zullen deze karts, die ingeschreven staan in de categorie Evo1, moeten voorgaan aan de drie teams die gekozen hebben voor de categorie Evo 2 (met 4-takt motoren die speciaal voor de karting ontworpen zijn) als zij hun kansen willen vrijwaren. Als ze betrouwbaar blijken en de hen toegekende brandstofhoeveelheid goed kunnen beheren (maximum 130 liter) dan kunnen ook zij meespelen in de hoogste regionen. De formaties van Fast 8 Maranello (Rino Gulisano-Michael Veulemans-Wesley Van den Bergh-Dave Coenen-Opnithy Puyato), JCL Driving (Massimo Petralia, Filipe Vieira, Jonathan Monseur, Guillaume Detrait en Ferdinando Maucq) en Noun Racing (Yvan Muller-Jacques Loly-Steeve Hansoulle-Alessandro Lebourgeois) kunnen in alle geval al tellen op de ervaring van vele voorgaande jaren.

Zaterdag, na de vrije trainingen en de kwalificatiesessie, wordt de start gegeven om 16u. De toegang is gratis! Als u er in Francorchamps niet bij kan zijn dan kan u de race ook volgen via de live timing (dankzij Apex Timing en Animis) en via de video livestreaming (dankzij CMG Production). Al deze links zijn terug te vinden op de website www.onedaykarting.be

You may also like
FIA Karting: Thibaut Ramaekers wint in Valencia en is klaar voor het Europese kampioenschap CIK-FIA
FIA Karting: Rocco Coronel Nederlandse vertegenwoordiger in FIA Karting Academy Trophy 2023
In een notendop: karting
In een notendop: GT World, karting en BGDC