Home > #Hoofdnieuws > Hamilton domineert kwalificatie in Bakoe, Vandoorne achteraan

Hamilton domineert kwalificatie in Bakoe, Vandoorne achteraan

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft op magistrale wijze de 66ste pole position uit zijn F1-carrière veroverd. De drievoudig wereldkampioen was bijna een halve seconde sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas en mag dus morgen als eerste vertrekken in Bakoe. Kimi Räikkönen start als derde, WK-leider Sebastian Vettel is pas vierde.

Na een reeks incidenten in de vrije trainingen was het nog maar afwachten of alle twintig wagens zonder brokken de kwalificatie zouden overleven. Voor Stoffel Vandoorne en zijn McLaren-teamgenoot Fernando Alonso leek de kwalificatie alvast een maat voor niks te worden: beide rijders ontvingen zware gridstraffen voor het monteren van nieuwe motoronderdelen en starten dus hoe dan ook helemaal achteraan. Alonso kwalificeerde zich uiteindelijk als zestiende, Vandoorne werd negentiende. Romain Grosjean en Marcus Ericsson werden eveneens uitgeschakeld in het eerste kwalificatiedeel, terwijl Jolyon Palmer (Renault) niet kon deelnemen nadat zijn motor de geest gaf tijdens de laatste trainingssessie.

Nadat ze er in het eerste deel al goed bij zaten, werd het ook in het tweede deel duidelijk dat Red Bull het tempo goed te pakken heeft in Bakoe. Vooral Max Verstappen liet enkele mooie tijden noteren. Zijn collega’s van Toro Rosso, Daniil Kvyat en Carlos Sainz, konden het laatste kwalificatiedeel net niet halen: zij starten als elfde en twaalfde. Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg en Pascal Wehrlein werden ook uitgeschakeld, terwijl de jonge Lance Stroll voor het eerst in zijn prille F1-carrière Q3 haalde.

Het derde kwalificatiedeel werd vlak voor het einde stevig op zijn kop gezet na een fout van Daniel Ricciardo (Red Bull). De Australiër tikte bij het uitkomen van bocht zes de muur aan met zijn linkerachterwiel en kwam zo tot stilstand op het circuit. Met nog iets meer dan drie minuten op de klok werd de rode vlag uitgebracht. Valtteri Bottas, op dat moment de snelste in Q3, leek zo een stevige optie te hebben op de pole position. Maar dat was buiten teamgenoot Hamilton gerekend, die zijn tijd na het hervatten van de sessie alsnog verpulverde. Doordat WK-concurrent Sebastian Vettel pas vierde werd, krijgt Hamilton morgen een uitstekende kans om nog wat van zijn achterstand weg te knabbelen.

Max Verstappen werd vijfde, de Force India’s van Sergio Pérez en Esteban Ocon zullen als zesde en zevende vertrekken. Lance Stroll verraste met een knappe achtste plaats voor teamgenoot Felipe Massa, terwijl de onfortuinlijke Daniel Ricciardo morgen als tiende zal starten.

De Grote Prijs van Azerbeidzjan wordt morgen om 15u op gang geschoten.